Om Leiaut

Jag heter Eva Björk, föddes i Nässjö1958. 

Jag skriver, ritar, målar, textar, syr, broderar, drejar, formar och skapar. Det kreativa utloppet har alltid

varit centralt i mitt liv! Jag har mitt kontor, ateljé

och boklager i centrala Göteborg och min lilla keramikverkstad i Tjuvkil.

 

Leiaut, som från början hette Keramik Fantasi, grundades redan 1989. Då jobbade jag under tre år heltid med keramiken. Det drejades många kaffemuggar, skålar och krukor i det ombyggda garaget i Kungälv. Keramiken började jag med redan som 12-åring och fördjupade kunskaperna

på Konsthantverkslinjen på Hellidens Folkhögskola med keramik som huvudämne. Min lärare i keramik var Inger Persson, keramiker och verksam vid Rörstrand 1959-1971 och 1982-1996.

 

Efter 10 år som dekoratör/skylttextare på ICA förverkligade jag en annan dröm och utbildade mig

till grafisk formgivare på Art College i Göteborg. Där fick vi bland annat lära oss att använda olika designprogram digitalt eftersom i princip all grafisk produktion idag baseras på datorer. Tack vare utbildningen kan jag vara delaktig i hela den grafiska produktionsprocessen från idé till färdig produkt.

 

Genom åren har det skapats och producerats en hel del och något av detta kan ni titta på i mitt

Galleri under rubrikerna Barnböcker, Kort och Övrigt.

Klicka här!

Bildbeskrivning

Illustrationer och text från boken "Pang , pip och bus"   

   Foto: Stina Björk Hellegren

Den senaste berättelsen om de busiga barnen i Runneryd, Pang pip och bus, utspelar sig under påsken 1964. Jag och min kompis Conny brukade alltid klä ut oss till påskkärringar och sjunga och dela ut handgjorda påskkort med förhoppning om att tjäna lite pengar till påskgodis. Ibland gick det bra och ibland mindre bra. 

Samarbetet med FTS Säkra Varje Unge

Mitt jobb som volontär började i organisationen Barnkraft med att jag hösten 2010 gjorde en intresseanmälan hos volontärbyrån

www.volontarbyran.org med inriktning på skapande verksamhet för barn och ungdomar. Jag hade länge känt att jag ville göra något för barn och ungdomar som har det svårt. Nästan direkt kom det erbjudanden om olika uppdrag. Bland annat ett “illustratörsjobb” från Barnkraft. 

Jag sökte och fick det!

Efter fem års mycket spännande och lärorikt samarbete med organisationen Barnkraft, som tyvärr har upphört, har jag påbörjat ett nytt samarbete med en liknande organisation som heter FTS Säkra Varje Unge. Det är också en ideell förening som arbetar förebyggande mot sexuella övergrepp mot barn och ungdomar. Jag ska författa och illustrera utbildningsmaterial som gör att barn tidigt lär sig att det finns områden på kroppen som är privata och att den egna kroppen är något man själv bestämmer över.

Stiftelsen FTS Säkra Varje Unge förser skolor med helt gratis seminarier, föreläsningar och utbildningsmaterial. Deras mål är att öka informationen hos de som arbetar med barn eller på något sätt kommer i kontakt med barn. Detta tror de leder till en ökad förståelse och en ökad handlingsberedskap, vilka inte bara kan fungera i ett förebyggande arbete utan även som stöd till de barn och ungdomar som någonsin blivit sexuellt utnyttjade, eller känner sig kränkta på något vis.

Sexuella övergrepp är ett tabubelagt ämne och är väldigt svårt att prata om. Min utmaning blev att framställa material för förskolebarn och vuxna att närma sig ämnet på ett pedagogiskt och mer lättsamt sätt. Hittills har det resulterat i följande material:


BÖCKER - Mera nej eller okej, från ålder 2 år och uppåt. Boken kan beställas på www.bokus.com eller www.adlibris.com. Och naturligtvis från www.sakravarjeunge.se


SERIETIDNINGAR - Mini på nätet

nr 1 handlar om att dela bilder på snapchat.

nr 2 handlar om när Mini googlar på YouTube. Från ålder 8år och uppåt. Tidningarna finns att köpa på www.sakravarjeunge.se

 

DOCKOR - Fuling, Goding och Mini som är med i böckerna. Finns just nu bara som visningsexemplar. Hoppas att de kommer produceras och säljas tillsammans med bok och serietidning inom snar framtid.Besök gärna deras hemsida och läs mer om deras mycket viktiga arbete.
www.sakravarjeunge.se

Bildbeskrivning
Bildbeskrivning